Marhule, so svojou sladkou chuťou a jasne oranžovou farbou, sú nielen lahodným ovocím, ale aj cenným zdrojom mnohých prospešných látok. V tomto článku sa pozrieme na význam marhúľ v strave, ich rôzne spôsoby spracovania a ponúkneme vám osvedčený recept na marhuľové knedle, ktoré sú skutočným klenotom slovenskej kuchyne.
Prečo by marhule nemali chýbať v našej kuchyni?
Výhody konzumácie marhúľ:
Zdravé oči: Vďaka vysokému obsahu beta-karoténu pomáhajú marhule udržiavať zdravie očí a môžu znížiť riziko vzniku makulárnej degenerácie a ďalších očných problémov.
Podpora trávenia: Vláknina obsiahnutá v marhuliach podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri problémoch s trávením, ako je zápcha.
Antioxidanty: Vitamín C a E fungujú ako silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Zdravé srdce: Draslík obsiahnutý v marhuliach pomáha regulovať krvný tlak a podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému.
Ako marhule spracovať?
Marhule možno spracovať mnohými spôsobmi, aby boli chutné a využiteľné po celý rok. Tu je niekoľko nápadov:
Sušenie: Sušené marhule sú skvelým zdravým snackom a dlho vydržia. Pri sušení sa odporúča sušiť ich pri nízkej teplote, aby si zachovali čo najviac vitamínov.
Marmeláda a džem: Výroba domácej marmelády je skvelým spôsobom, ako si uchovať chuť marhúľ aj mimo sezónu.
Zaváranie: Marhule môžete zavárať celé alebo nakrájané na polovice. Zavárané marhule sú skvelé do dezertov alebo ako príloha k mäsu.
Kompót: Marhuľový kompót je tradičným spôsobom konzervácie tohto ovocia, ktorý sa hodí k rôznym pokrmom alebo ako samostatný dezert.
Recept na marhuľové knedle
Marhuľové knedle sú obľúbeným pokrmom slovenskej kuchyne, ktorý nesmie chýbať na žiadnom jedálenskom stole. Tento recept je jednoduchý a zaručuje, že si pochutí celá rodina.
Ingrediencie:
500 g tvarohu
1 vajce
100 g krupice
150 g hrubej múky
Štipka soli
12-14 zrelých marhúľ
Kryštálový cukor (na plnenie marhúľ)
Maslo, strúhanka a práškový cukor (na posypanie)
Postup:
Príprava cesta: V mise zmiešajte tvaroh, vajce, krupicu, múku a štipku soli. Vypracujte hladké cesto, ktoré nebude lepiť. Ak je potrebné, pridajte viac múky.
Plnenie marhúľ: Každú marhuľu rozpolte, vyberte kôstku a do stredu vložte trochu cukru. Spojte polovice marhúľ späť k sebe.
Tvarovanie knedlí: Z cesta vytvarujte valček a nakrájajte ho na rovnako veľké kúsky. Každý kúsok cesta rozplácnite, vložte doň plnenú marhuľu a dôkladne zabaľte do knedlí.
Varenie: Pripravené knedle vkladajte do vriacej osolenej vody a varte asi 8-10 minút, kým nevyplávajú na povrch.
Podávanie: Uvarené knedle vyberte dierkovanou lyžicou, nechajte odkvapkať a podávajte ich posypané osmaženou strúhankou na masle a práškovým cukrom.
Zaujímavosti o marhuliach
História: Marhule pochádzajú pravdepodobne z Číny, kde boli pestované už pred viac ako 4000 rokmi. Do Európy sa dostali vďaka obchodníkom a stali sa obľúbeným ovocím.
Symbolika: V mnohých kultúrach sú marhule symbolom dobrého zdravia a dlhovekosti. V tradičnej čínskej medicíne sú marhule považované za ovocie, ktoré prináša pokoj a harmóniu.
Použitie v kozmetike: Marhuľový olej, získavaný z jadier, je cenený v kozmetickom priemysle pre svoje hydratačné a regeneračné vlastnosti. Používa sa v pleťových krémoch, masážnych olejoch a vlasových produktoch.
Nutričné hodnoty: Marhule sú nízkokalorické ovocie, ideálne pre tých, ktorí sledujú svoj príjem kalórií. Jeden šálka čerstvých marhúľ obsahuje približne 74 kalórií.
Marhule sú teda nielen chutné, ale aj veľmi zdravé ovocie, ktoré by nemalo chýbať vo vašej kuchyni. Či už si ich vychutnáte čerstvé, sušené, alebo vo forme lahodných marhuľových knedlí, prinesú vám mnoho benefitov pre vaše zdravie. Navyše ich spracovanie nie je nijako zložité, takže si môžete jednoducho pripraviť zásoby na celú zimu. Marhuľové knedle, pripravené podľa nášho receptu, sa stanú obľúbenou pochúťkou na vašom jedálenskom stole a obohatia váš jedálniček o zdravé a chutné ovocie. Marhule sú skvelým doplnkom každej jedálne, kde svojou chuťou a farbou rozjasnia každý jedálenský stôl.